HELIUM_INIT#3_Banner23.jpg

HELIUM INIT#3 / Stjernesmell 2 

Atelierseminar om kunstnernes produksjonsøkonomi

Dato: 14. november 2019

Sted: House of Foundation, Moss

Påmeldingsfrist: 7. november

Gratis påmelding via H//O//F: kontakt@audiatur.no


Prosjektrom Helium inviterer til et nytt seminar som setter fokus på kunstnernes atelierforhold i større byer og tettsteder. Seminaret skal danne en plattform for nettverksbygging rettet mot kunstnere i Østfold, politikere og byråkrater i den offentlige forvaltning.

 Seminarserien Stjernesmell 

Kunstnernes produksjonsmuligheter og atelierøkonomi er hardt presset i bynære strøk. Utfordringene med tilgang til rimelige og store nok produksjonslokaler i Oslo og mellomstore byer på Østlandet er slik at mange aktive kunstnere ikke vet om de har verken råd eller plass til å produsere kunst på lang sikt. Kunstnerne som jobber med enten offentlige eller private aktører for å sikre gode kollektive løsninger, blir gjentatte ganger offer for gentrifisering i de områdene av byene som kunstnerne tidligere har hatt tilgang til. Disse pionerområdene blir mindre, færre og stadig mer perifere. De ulike byenes evne til å satse på alternativ verdiøkning varierer. Kunstnerne trenger langsiktighet rundt leieforhold og holde kostnader lave. Dette er vesentlig for å trygge arbeidsplasser i en ellers sterkt konkurranseutsatt og underbetalt virksomhet.

Ateliersaken i Fredrikstad: 

Prosjektrom Helium har det siste året arbeidet med å kartlegge behovet blant kunstnerne for offentlig støttet atelierdrift i Fredrikstad. På bakgrunn av erfaringer fra det første atelierseminaret (Stjernesmell høsten 2018) har kunstnerne innledet et samarbeid med Fredrikstad kommune for å se på konkrete bygg og modeller for et nytt atelierhus i byen. Kulturutvalget har nylig vedtatt at denne ateliersaken videreføres av Rådmannen i samarbeid med Kulturetaten og involverte kunstnere.  

Seminaret vil denne gangen fokusere på  kunstnertettsteder sørøst for Oslo for å se på muligheter for samarbeid og deling av erfaringer for å styrke kunstnernes fremtid og tilstedeværelse i Østfoldbyene og Follo-regionen i det vi går inn i Viken-sammenslåingen. Derfor legges Stjernesmell 2 til kunstnerbyen Moss.

Program:

Del 1

13.00 Registrering/Kaffe

13.15 Velkommen v/ Tor-Magnus Lundeby – Kunstner / Leder av Prosjektrom Helium

13.25 Ann Kristin Aas – Kunstner / Presentasjon av H//O//F og ateliersituasjonen i Moss

13.40 Morten Gran Kunstner /  Arbeidet med Magasinleiren på Ski

14.00 Arne Holm – Forsker ved Oslo Met.  

Presentasjon av forskningsrapporten Visuell kunst i norsk forvaltning (2019)

– Hvordan rapporten berører kunstnernes produksjonsforhold i større byer. 

14.45 Tid til samtale og spørsmål knyttet til funnene i rapporten

15.15 Kaffepause

15.30 Ruben Steinum – Styreleder i NBK / Ateliersituasjonen i norsk kunstnerpolitikk

16.00 Arne Rygg – Kunstner / Bergen – Best på atelierforvaltning?

16.20 Spørsmål fra salen

16.30 Oppsummering av del 1

Pause – Mulighet for kjøp av mat og drikke i kaféen.

Del 2

17.00 – 19.00

Konstruktivt møtepunkt 

  • Problemløsning / framtidens kunstnerøkonomi

  • Samarbeid mellom atelierprosjekt i flere byer

Vi har satt av tid til å se på samarbeidsløsninger og 3 hovedspørsmål 

Problemstillinger til samtale 

1: Kan kunstnernes produksjonsforhold som helhet løftes fra problemet med at kunstnerne underbetales for utstillingsproduksjoner ved institusjoner, til å også inkludere reduserte atelierkostnader og langvarig leieforhold på et statlig eller regionalt plan?

2: Skal kun økonomien rundt utstillingsproduksjoner prioriteres i kunstnernes fagpolitiske arbeid, eller bør all kunstproduksjon ha en subsidiert bunnlinje? 

3: Kan kunstpolitikk i større byer være instrumentell på flere plan enn å være publikumsrettet?


Et lite utdrag fra Forskningsrapporten Visuell kunst i norsk forvaltning:

Visningssteder og atelier i kommunal regi (kapittel 5 side 53)

Bare 20 prosent av kommunene i studien har egne bygg som kan være tilgjengelige for kunstnere innenfor det visuelle kunstfeltet, som atelier til subsidiert pris. Dette er særlig de større kommunene hvor hele 71 prosent av kommunene med befolkningsstørrelse på 50000 til 100000 innbyggere svarer ja til at de har slike bygg tilgjengelig, og 80 prosent av kommunene med over 100000 innbyggere.

De fleste av disse subsidierte byggene som er tilgjengelige for visuelle kunstnere, gir atelierplass for inntil 10 personer. Bare et fåtall av de kommunene som har slike bygg, svarer at de gir plass for mer enn 10 personer. I tillegg til atelier inneholder disse byggene i stor grad utstillingsrom for kunst, møterom både sosialt og faglig, og i noen tilfeller også gjesteatelier for besøkende. Disse byggene gir med andre ord bare unntaksvis rom for internasjonale gjestekunstnere. Byggene rommer vanligvis ikke residenser.

Byene i Østfold har en befolkning fra 30 000 til 80 000, men ingen av disse har per i dag støtteordninger til atelierdrift eller kommunalt eide bygg tilgjengelig for kunstnere. 

Det er nærmere 300 000 innbyggere i Østfold fylke. Det er samlet sett over innbyggertallet til Bergen – innenfor en radius på ca 1 time. Satsning på kunstnerklynger, gjesteatelier og fellesverksteder vil få positive ringvirkninger for kunstproduksjonen i hele regionen.


VELKOMMEN! 

Arr. : Prosjektrom Helium

Kontaktinfo: Tor- Magnus Lundeby

E-post: tormagnus.lundeby@gmail.com

Tel.: 919 14 007

Tor-Magnus Lundeby

Laila Kongevold

Stefan Christiansen

Hege Liseth

Arne Revheim


STJERNESMELL 2 er støttet av Østfold fylkeskommune  og Østfold kunstsenter